Heartstrings
Buy on iTunes Buy on Bandcamp

Release date : Apr. 14, 2016
Label : Independent.
Tracklist:
  1. Intro
  2. Away
  3. Two Souls, One Heart
  4. Guiding Light
  5. Crystal Clear

Share

facebooktwittergoogle plus
pinterest

Reviews (In Finnish):

3/5
Sami Sundqvist / Finnish Heavy Metal Fans

———————————-

Oululainen Mournful Lines tekee paluun melankolian poluille huhtikuussa julkaistulla ”Heartstrings”-EP:llään. Laulaja/lauluntekijä/kitaristi Markus Jussilan vuonna 2013 perustama yhtye on ehtinyt julkaista yhden täyspitkänkin viime vuonna, mutta palaa nyt vahvistettuna naislaulaja Minna Niemelällä.

Heartstrings tarjoilee melko perinteistä melodista metallia/hard rockia. Puhdas laulu, raskaat kitarariffit ja maalailevat kosketinmelodiat muodostavat kaikkien neljän kappaleen ytimen. Myös viuluosia on tuotu mukaan onnistuneesti luomaan sinfonisuuden ja mahtipontisuuden tuntua. Toteutus toimii erityisen hyvin balladissa ”Two Souls, One Heart”, joka rauhallisuudestaan huolimatta pysyy yllättävän raskaana ja vain voimistuu loppuaan kohden.

Soitannollisesti vahvan EP:n heikkoudeksi muodostuu kuitenkin sen vokaalipuoli. Vaikka Niemelän panos tuo lauluun lisää syvyyttä verrattuna yhtyeen ”Beneath Lies the Sorrow”-albumiin, jää sitä viimeistä voimakkuuden silausta vieläkin kaipaamaan. Erityisesti korkeampia lauluosuuksia sisältävissä kappaleissa, kuten ”Guiding Light” ja ”Crystal Clear”, jokin ei vain osu kohdalleen. ”Crystal Clearissa” on tosin mukana myös Jaakko Tervon örinää, joka tuo kappaleeseen hieman lisämakua. Kaikissa vokaaliosuuksissa Jussilan ja Niemelän äänet eivät myöskään tunnu aivan täysin sointuvan yhteen.

Mournful Linesilla on musiikissaan paljon hyviä elementtejä, mutta ei välttämättä tarpeeksi saadakseen sen erottumaan kategoriassaan. Ainakin vokaalipuolelle yhtye tarvitsisi vielä pientä lisäpotkua, tai kenties Niemelän lauluäänen suurempaa hyödyntämistä. Toisaalta kappaleet ”Away” ja ”Two Souls, One Heart” osoittavat että bändillä on sävellys- ja melodiapuolella paljon osaamista, joten potentiaalia vahvemmaksi tulkitsijaksi kehittymiseen kyllä löytyy.

3/5
Alissa Juote / Metalliluola.fi

———————————-

Oululainen Mournful Lines on siitä hieno bändi, ettei se ole lakannut yrittämästä, vaikka yhtyeen omakustanteiden taso on ollut sanalla sanoen kaikkea muuta kuin hyvä. Vajaan vuoden takaiselle, hyvin keskinkertaiselle Beneath Lives the Sorrow -debyytille on tuotu jatkoa nyt neljän biisin minarin verran. Heartstrings ei ole varsinaisesti askel eteen eikä taakse.

Enemmänkin minari on sivuaskel kevyestä hempeilymetallista hieman raskaampaan, ainakin osittain. Mukana kun on puhtaiden mies- ja naislauluosioiden lisäksi myös örinää. Ei ehkä erikoista, mutta muutoin sujuvaa. Away-biisi puolestaan avaa setin haikealla pianolla, josta kappale kasvaa melkoiseksi paatoksesi sinfonisine osuuksineen. Tämä tuo mieleen enemmänkin budjettiversion Nightwishista kuin bändin aiemman juustoisuuden. Tavallaan bändi on mennyt eteenpäin, mutta jos koko kiekkoa katsoo, askellus on enemmänkin sivusuuntaista.

Heartstrings nimittäin sisältää niitä vaikeitakin hetkiä, ja tarkoitan tätä juurikin kuuntelijan kannalta. Vieläkään ei sävellystyö anna syytä ylistyssanoihin, jos nyt onkin pahimmat rosot bändiltä kateissa. Silti yhtyettä vaivaa sellainen imelyys ja sokerisuus, että täysin vakavalla naamalla en voisi väittää bändistä innostuvani. Toisaalta hyvä tuotantopuoli ja parempaan suuntaan menneet laulusuoritukset antavat toivoa tulevasta. Mournful Lines on ehkä biiseiltään lantiota myöden suossa, mutta ainakin menossa – aiempaa tuotantoa vasten heijastettuna – hiljalleen parempaan suuntaan.

Heartstrings on herkimmillään (liian) herkkää ja raskaimmillaan bändille itselleen (turhankin) rankkaa. Sieltä välistä tuntuu kuitenkin pilkistävän se punainen lanka, joka tämän tapauksen kohdalla on kuin se kuuluisa auringonsäde risukasaa kohden.

2½/5
Serpent/Imperiumi.net

———————————-

Oululainen melodiametalliyhtye Mournful Lines sai alkunsa vuonna 2013 muun muassa yhtyeissä ZeroCrowd ja Menial vaikuttaneen vokalisti-kitaristi Markus Jussilan toimesta. Yhtye julkaisi debyyttialbuminsa Beneath Lies The Sorrow noin vuosi sitten. Enemmän rockin suuntaan kallistunut esikoislevy sai hetki sitten jatkoa raskaammilla sävyillä kuorrutetusta EP-julkaisusta nimeltä Heartstrings.

Levyn introitus on perinteisen oloinen lyhykäinen pianopimputus muutamine säkeineen ja siitä sitten lähdetään runnomaan raskaampaa tavaraa kuulohermoihin. Pirteällä rytmillä polkeva Away kertonee melko tarkasti mistä levyllä on kyse. Vuosituhannen vaihteen sinfonia- ja goottimetalli paistavat läpi muistuttaen kaikkea mahdollista Nightwishin, Tristanian ja vaikkapa Therionin väliltä.

Vokaaleissa vuorottelevat sekä Markus että Minna Niemelä, mikä tuo jonkinlaista väriä biiseihin. Aloitusbiisin jälkeen seuraavat pari biisiä Two Souls, One Heart ja Guiding Light eivät juuri pääse yllättämään, mutta ihan toimivia melodiatykityksiä nekin ovat. Levyn päättävä Crystal Clear lienee albumin yllättävin kappale, kiitos rouheiden murinavokalisointiensa. Biisissä on muutenkin enemmän pääosassa raskaiden sekä kevyiden osioiden välinen kontrasti.

Heartstrings on pääosin ennalta arvattava lyhytjulkaisu, mutta siitäkin huolimatta se toimii varsin hyvin. Sinfoniat ja goottimetallit ainakin kierrätetään suht reippaalla asenteella ja parikymmenminuuttisen kiekon kuluttaa mielellään muutamaan otteeseen. Jos laadukasta, tuttua ja turvallista goottisävytteistä sinfoniametallia mielit kuunnella, kannattaa ottaa tästä kuunteluun.

3/5
Antti Vaheri/Murska-arviot