Versatility

Release date : Feb. 23, 2018
Label : Independent.
Tracklist:
  1. Fallen Out
  2. Rain
  3. I Bleed For You
  4. Treason
  5. Mournful Lines
  6. See Through
  7. Envy
  8. Out Of Reach
  9. Souls Entwined

Share

facebooktwittergoogle plus
pinterest

Reviews (In Finnish):

5/5
Sami Sundqvist / Finnish Heavy Metal Fans

———————————-

Oululainen Mournful Lines on toiminut nykyisellään vuodesta 2013, mutta yhtyeen juuret ulottuvat aina 90-luvun loppupuolelle jolloin bändi toimi sen aikaisessa muodossaan nimellä Fallen. Nykybändi on ollut julkaisurintamalla suhteellisen aktiivinen, sillä ”Versatility” on bändin toinen täyspitkä ja sen lisäksi päivänvaloon on saatettu kolme EP-julkaisua ja useita singlejä.

Bändin musiikkityyli kulkee melodisen goottimetallin maastossa, mutta sekaan on upotettu myös pop-melodioita raskaiden elementtien sekaan. Monesti tämäntyyppisissä viritelmissä sorrutaan liialliseen ”juustoisuuteen”, mutta oululaiset onnistuvat tuon sudenkuopan väistämään. Yhtye käyttää kahta vokalistia, Markus Jussila/Emma Kunelius, mutta kyseessä ei (onneksi) ole puhkikulutettu ”beauty & beast”-asetelma, vaan kumpikin vokalisti operoi puhtaan laulun voimin.

Albumin materiaali on hyvin tuotettua ja kappeleisiin on saatu ladattua tarttumapintaa mukaan. Levyn avaava ”Fallen Out” vie jo mukavasti mukanaan, eikä myöhemminkään pahoja huteja koeta.  ”Versatilityn” parhaat hetket koetaan juuri avausbiisin, tarttuvan kertosäkeen sisältävän ”Treasonin” ja erityisesti levyn parhaan biisin, ”Out of Reachin”, tahdissa. Viimeisenä mainittu on kaunis slovari, joka sisältääkin jo pientä hittipotentiaalia komean soolon sekä upean laulusuorituksen siivittäminä.

”Versatility” on kokonaisuutena hyvä osoitus siitä, että Mournful Linesilla on pakka kasassa ja että he ovat löytäneet oman tyylinsä, jonka kautta luoda hyvää musiikkia. Levyltä erityisesti mieleen jäävät kahden laulajan upeasti toimiva yhteispeli ja komeat kosketinmelodiat. Pienenä miinuksena kappalemateriaali, vaikka pääosin toimivaa onkin, jää joiltain kohdilta hieman tasapaksuksi. Bändillä kuitenkin on vahvat ainekset vielä kovemmankin luokan onnistumiseenkin… nytkin lähtee jo mukavasti ja ”Versatility” uppoaa varmasti monelle metallipäälle.

7½/10
Miika Manninen / metalliluola.fi

———————————-

Markus Jussilan luotsaamaalle Mournful Linesille on pakko nostaa hattua jo silkasta eteenpäin puskemisesta. Alkuun umpissurkeasta yhtyeestä on kehittynyt kuluneen viiden vuoden aikana askel askeleelta eheämpi ja parempi orkesteri. Versatility lieneekin bändin vaikuttavin julkaisu tähän mennessä.

Mournful Linesin tyyli on vuosien saatossa muuttunut näennäisesti vähän, mutta kulmia hiomalla aikaan saadut parannukset ovat merkittäviä. Kuten yhtye asian itsekin ilmaisee, oman soundin löytyminen on ottanut aikansa eikä tähän pisteeseen olla tultu hetkessä. Nykymuodossaan oululaispoppoon tyyliä voisin luonnehtia melodisen tunnelmametallin ja pehmeän goottirockin sekoitukseksi. Herkkyys on vahvasti tallella, mutta tällä kertaa todellakin entistä samettisemmin. Myötähäpeän hetket tuntuvat taakse jääneeltä vaiheelta.

Versatilityn kymmenen biisin mittainen matka on ennen kaikkea tuotettu taiten. Lopputuloksena on hyvissä soundeissa kylpevä tunnelmapaketti, josta erottuvat kauniisti soivat viulut, maalailevat koskettimet ja puhtaat kitarat. Näiden lisäksi pääosassa on tietenkin laulukaksikko, jonka mies- ja naislaulutulkinnat tekevät parhaansa puhaltaessaan haikeita ja hempeitä tuulahduksia synkän tunteikkaaseen kevytmetalliin.

Jussilan ja etenkin Emma Kuneliuksen laulusuoritukset kantavat levyä eteenpäin merkittävämmin kuin itse kitaroinnit ja niiden taustalla lymyilevät koskettimet. Kaikilla osilla on kuitenkin oma tärkeä merkityksensä kokonaisuuden kannalta.

Sitten niihin vähemmän hyviin seikkoihin. Vaikka Versatility onkin oululaisten kypsin ja hiotuin levytys tähän saakka, ongelmaton se ei missään nimessä ole. Biisit rullaavat eteenpäin perusvarmasti ja soundit ovat hyvät, mutta itse kappaleissa on paljon ylimääräistä rosoa ja hiomattomuutta. Tarttuvuuden puute, hienoinen tasapaksuus ja tietynlainen imelyys ovat yhä bändin helmasyntejä. Toki eteenpäin on menty, mistä hyvänä esimerkkinä avausraita Fallen Out.

Mournful Lines löytänee kuitenkin tällä teoksella itselleen uusia faneja, eikä ansioitta. Vaikka kliseet puskisivat reilusti pintaan, hyvin laaditulle goottimetallille on taatusti tilausta. Siihen hyvään on ehkä vielä matkaa, mutta sentään tuntuvasti aiempaa vähemmän.

6/10
Serpent / Imperiumi.net

———————————-

Suomalaista, melankolista, melodista ja tunnelmallista. Kas siinä muutamia osuvia termejä, joiden avulla Oulussa viisi vuotta sitten perustetun goottimetalliorkan musiikkia voi tarkemmin kuvailla. Etsittyään sitä ominta soundiaan muutaman vuoden ja julkaisun ajan, asettuivat palat kohdilleen viimeistään pari vuotta sitten ilmestyneellä Heartstrings EP:llä. Toki liikettä on tapahtunut senkin jälkeen, mutta niinhän normaalin bändin musiikissa kuuluukin tapahtua.

Versatility etsii alati täydellisintä kulmaa ja esimerkiksi Rain on juuri sellainen melankolian sade, jolla sydämiä käristetään toivotulla tavoin. Harmi vain että biisin vauhtiin pääsemiseen kuluu tavattoman paljon aikaa, eivätkä karskimmat miesvokaalit matkan puolivälissä tahdo istua oikein kuvaan. Hieman myöhemmin kuultava Treason osuu myös harmillisen lähelle häränsilmää. Harmillisen siksi, että sangen pienellä marginaalilla biisi ei räjäytä taivaita tieltään, vaikka kertsissä jo lupaavaa rutinaa rakenteista kantautuukin. Aineksia siis olisi, mutta lopullinen muoto jättää tässäkin tapauksessa keitoksen hieman haaleaksi.

See Through ottaa goottimetallista astetta rokimman otteen, ja johan alkaa tapahtua. Tämähän kuulostaa hetkittäin jo parempien päiviensä Theatre of Tragedylta, mikä on siis mitä korkein kehu tässä yhteydessä. Mukavasti kutittelee myös Out of Reach, joka mahtigoottiballadi-muodostaan huolimatta jaksaa seistä jaloillaan alusta loppuun saakka – ja vieläpä kerrasta toiseen. Biisin tunnelastia tulee mitata tonneissa, eikä siivu silti tunnu painostavalta. Ainakaan sellaisella huonolla tavalla.

Niin on tasaista, että toisinaan maku on jo tasapaksun rajoilla. Suosittelen karsintaa biisien pituuksissa sekä niissä iskuhetkiin johdattelevissa osissa, niin eiköhän se siitä. Tai sitten sekaan pitäisi ripotella rohkeammin sisaruksistaan erottuvia väriläiskiä, sillä upeimmatkin ruskan sävyt menettävät hohtonsa ilman vertailukohtia.

3/5
Mika Roth / Desibeli.net

———————————-

Mournful Lines, from Oulu, was founded in 2013. They have been around for quite a while. Their music can be seen as melancholic metal, without being afraid of mixing other genres into their sound. Mournful Lines is back with their second full-length album “Versatility”.

Musically the band can be placed in melodic goth metal or rock, they incorporate poppy 80s melodies in their style, reminding me a little bit of symphonic rock band Autumn. The band has two excellent vocalists Markus Jussila and Emma Kunelius, whose voices sound perfectly together.

In general the album is very well produced, all sounds come out evenly and neatly. Considering this is only their second full-length album, I’d say the production is really top-notch when comparing to some other bands on the same level as Mournful Lines. Versatility as a whole is a good sign that the band has a lot of potential and that they have managed to create their own style within the spectrum of gothic rock/metal. The album is very melancholic, melodic, atmospheric and has that nice little tough of romanticism. The vocals especially create a beautiful atmosphere. There’s definitely good ideas in there for the songs, pleasant melodies and very good vocal parts, they take the band further and they’re definitely on the right track. Some personal highlights are “Out of Reach”, “Mournful Lines” and “Souls Entwined”.

If you like melancholic, melodic goth metal, than this is the right band for you to discover. I have recently reviewed some goth metal/rock acts and this band fits right into the picture. If they continue down the same line, and work hard towards their goal, this band will release some great albums to look out for in the future.  

Laureline Tilkin / Tuonela Magazine

———————————-

OUT 23.2.2018!

Pre-order your own copy now:

1. Send your contact information to mournful.lines@gmail.com
2. You’ll receive an reply concerning the payment and shipment (10€ + shipment)
3. After the payment, we’ll send you your copy (paying with PayPal also viable)

“Versatility is, compared to debut album more aggressive in a way. It has
more melancholy throughout and you haven’t heard Mournful Lines this heavy
before. The first single ”See Through” doesn’t actually tell that much about the
album contentwise, hence the name Versatility. You’ll get the idea once you hear the album!”

Recorded by M. Jussila @ ML Sounds Ry between January 2017 – January 2018.
Mixed and mastered by Hiili Hiilesmaa.
Produced by Hiili & Mournful Lines.

Cover art by M. Jussila.

All music by M. Jussila, except tracks #5, #6, #9 by M. Halonen & M. Jussila.
Lyrics by M. Jussila, except track #1 lyrics by E. Kunelius.
Arrangements by Mournful Lines.
Vocal arrangements by Emma & Markus.